INTERVJU STORY MAGAZIN, 2014

MOJI PARI SO ZELO MODERNI

VAŠA BREZMEJNA KREATIVNOST DO OBLIKOVANJA VAS SPREMLJA ŽE OD NEKDAJ. SE SPOMNITE, KAJ STE PRVIČ OBLIKOVALI?

Že od majhnih nog sem zelo rada risala in ustvarjala iz raznih materialov kot so glina, papir in tekstil. Za prve poskuse oblikovanja lahko štejem nakit iz fimo mase, s katerim sem kot majhna punčka razveseljevala mamo in babico in za katerega lahko rečem, da so nekateri kosi še danes v trendu.

DIPLOMIRALI STE NA AKADEMIJI ZA LIKOVNO UMETNOST V LJUBLJANI. KAKO STE SE POTEM USMERILI V OBLIKOVANJE TISKOVIN?

Na akademiji sem sicer študirala industrijsko oblikovanje, a sem proti koncu študija med delom v oblikovalskem podjetju ugotovila, da me veliko bolj zanima grafično oblikovanje. Tako sem se po diplomi (z naslovom “Porast vloge vizualne identitete v sodobni kulturni ponudbi”), usmerila v to področje in pogumno podala na samostojno podjetniško pot. Kmalu po odprtju svojega podjetja sem korporativnem grafičnem oblikovanju dodala še znamko poročnih tiskovin.

PRED ŠTIRIMI LETI STE USTVARILI TUDI SVOJO BLAGOVNO ZNAMKO TINASHE. KAKO STE SE POSTAVILI NA TRŽIŠČE OB ŠTEVILNIH PONUDNIKIH?

V svet poročnih ponudnikov sem zašla po naključju. Prvo poročno vabilo sem oblikovala za prijateljico, ki je želela nekaj posebnega, nekaj samo njenega. Po prvih dobrih odzivih in raziskavi obstoječega trga sem prepoznala odlično priložnost za razširitev svojega dela. Ko sem leta 2010 lansirala znamko poročnih tiskovin Tinashe, sem bila skoraj edina, ki se je tega lotila strogo profesionalno. Tudi ime poročne tiskovine, ki ga danes uporabljajo že vsi ponudniki, je moja zamisel. Želela sem ponuditi oblikovanje modernih celostnih grafičnih podob poročnega dne. V treh letih delovanja sem uspela oblikovati poročne tiskovine že za več kot 200 parov, med katerimi so tudi številni znani slovenci (nogometaši Mišo Brečko, Nejč Pečnik, Rok Kronaveter, Rok Elsner, smučar Bernard Vajdič, politik Andrej Šircelj, pevka Maja Misson id.). Edina težava s katero se soočam še danes je kršenje avtorskih pravic, ki je pri nas zelo razširjeno.

KAKŠNI SO OKUSI SLOVENSKIH PAROV? SI UPAJO BITI DRZNI, POSLUŠAJO VAŠE IDEJE, PREDLOGE?

Lahko rečem, da so moji pari zelo moderni, v koraku s trendi ter z že izdelano idejno podobo njihove poroke. Vedno prisluhnem njihovim željam, a tudi oni zelo upoštevajo moje nasvete in predloge. Zadnje dve leti se večina odloča za bolj nežne grafike v pastelnih odtenkih bež, marelične in rožnate barve, veliko pa je tudi parov, ki se odločijo za bolj drzno črno – belo barvno kombinacijo.

VAŠE, NEKAKO NAJLJUBŠE PODORČJE, SO POROČNE TISKOVINE. KAJ VAS PRI OBLIKOVANJU LE TEGA NAJBOLJ NAVDUŠUJE?

Svoje delo obožujem tudi zato, ker združuje dva zelo različna področja: poroke in poslovni svet. Na obeh področjih ustvarjam z veliko strastjo tako, da se ne morem odločiti kaj mi je ljubše. Na področju poročnih tiskovin ustvarjam bolj suptilne grafične kreacije, vedno znova se zelo veselim tudi spoznavnih sestankov s pari, ki so v zelo lepem življenjskem obdobju. Pri oblikovanju za podjetja me privlači celoten proces dela, od prvih sestankov, prvih idej, oblikovanja celostnih podob do predstavitvenih srečanj. Kreiranje novih ali prenove obstoječih grafičnih podob podjetji mi predstavlja še posebno velik izziv. Na obeh področjih se trudim s strokovnostjo, občutkom za stil in osebnih pristopom zadovoljiti vsakega naročnika.

KAJ JE DANES TISTO VODILO, KI GA PRI OBLIKOVANJU UPOŠTEVATE? KJE IŠČETE IDEJE? KOLIKO ČASA SPLOH POTREBUJETE ZA KAKŠEN PROJEKT?

Pri znamki Tinashe že od samega začetka prisegam na strokovnost, vrhunske materiale, kakovosten tisk ter osebni pristop do vseh mojih naročnikov. Kot velika estetska navdušenka svoj navdih iščem v sodobnih rešitvah v oblikovanju in dovršenih blagovnih znamkah, spremljam tudi trende v arhitekturi, notranjem oblikovanju, modi in kulinariki. Proces oblikovanja je pri obeh področjih dela zelo podoben: na prvem sestanku dobim pomembne informacije o naročnikovih željah, nato se lotim oblikovanja predlog. Časovni proces oblikovanja poročnih tiskovin traja običajno nekaj dni, pri korporativnih projektih, ki vključujejo miselno zahtevne kreativne procese, pa se roki podaljšajo tudi na mesec dni.

KJE SMO SLOVENCI V GRAFIČNEM OBLIKOVANJU? SMO INOVATIVNI, ALI ŠE VEDNO NEKAKO KOPIRAMO TRENDE, KI JIH NAREKUJE SVET?

V primerjavi s tujino danes zagotovo zaostajamo. V 50., 60., in 70. letih je bilo grafično oblikovanje v domačem prostoru dobro razvito. S pionirskimi projekti je raslo tudi zavedanje podjetji o pomenu usmerjenih celostnih podob. Danes pa vse kaže na to, da smo na tem področju zelo nazadovali in nismo znali izkoristiti dobrih začetkov. Čeprav se svetovno znana podjetja ponašajo z oblikovno zelo dovršenimi rešitvami, so pri nas tovrstne podobe bolj izjema kot pravilo. Menim, da gre za neizkoriščene možnosti, saj imamo veliko uspešnih zgledov ter kakovostnih ponudnikov oblikovalskih storitev.

KAKŠNA JE TRENUTNA MODA V GRAFIČNEM OBLIKOVANJU?

V grafičnem oblikovanju se vedno sočasno pojavlja več trendov. Trenutno je zelo modna bold tipografija, črno – beli grafičnih vzorci, geometrične trikotne linije, ročne ilustracije, retro in vintage grafike. Pri oblikovanju znakov pa bi izpostavila monograme, črtne izrise simbolov, deljenje tipografije in delno izbrisane logotipe.

UMETNIKI NEKAKO NAJDEJO SVOJ STIL. KAKŠEN JE VAŠ?

Opažam, da moj stil ostaja enak, a ga z novim znanjem in svežimi projekti lepo nadgrajujem. Obožujem črno – belo barvno kombinacijo, metalik sijaj, kontraste kiča in minimalizma, bogatih baročnih grafičnih vzorcev in ravnih minimalističnih linij, starega in novega.

V SVETU DANAŠNJE TEHNOLOGIJE JE NA PODROČJU OBLIKOVANJA ŽE VELIKO SAMOUKOV. KAKO GLEDATE NA HITRO RASTOČO POPULACIJO OBLIKOVALCEV, DESIGNEROV?

Sem mnenja, da naj vsak opravlja delo za katerega je izučen. Kritično opažam, da pri nas vlada razmišljanje, da vsak lahko opravlja vsako delo, naziv oblikovalec pa se pri nas uporablja še posebej nonšalantno. Kljub kopici instant spletnih tečajev računalniških programov, ne moreš kar čez noč postati grafični oblikovalec. Zagotovo to ni primerljivo z univerzitetnim študijem in izkušnjami v oblikovalskih agencijah. Takšni samouki nam na trgu, z nizkim nivojem realizacije in nizkimi cenami, povzročajo neposredno poslovno škodo. V Društvu oblikovalcev Slovenije imamo določen okvirni cenik storitev, ki je včasih zaradi omenjene situacije na trgu nekonkurenčen. Menim, da bi morala država na tem področju urediti situacijo, da bi to delo opravljali le izobraženi oblikovalci z licenco in po enotno določenih cenah.

NEKJE SEM ZASLEDILA, DA IMA DAN ZA VAS PREMALO UR. KAKO PA SPLOH NAJDETE ČAS ZA SPROSTITEV? KAKO SE NAJRAJE ODKLOPITE OD VAŠEGA DELA?

Običajno umetniki na svoje delo ne gledamo zgolj kot službo. Oblikovanje je moja velika strast, zato tudi v prostem času spremljam dogajanje stroke, rada obiščem kakšno dobro restavracijo, galerijo, modno trgovino ali evropsko prestolnico. Na vsakem koraku opazujem logotipe in razne poslovne tiskovine in si tako nabiram nove ideje ter polnim svoje baterije. Ob napornem celodnevnem delovniku si zelo rada privoščim tudi popoldanski spanec ali gozdni sprehod z Bobbyem (op. dvoletni nemški terierček najden na cesti).

Story (št. 22, 22.05.2014), Moji pari so zelo moderni
Avtor: Mima